Solum Tegels is nu gesloten
Wij blijven open tijdens bouwverlof/bouwvak
Logo Solum Tegels
De specialist in keramische tegels

Vloerverwarming tegels

Vloerverwarming tegels

Ben je op zoek naar nieuwe tegels voor je vloerverwarming? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blogbericht bespreken we alles wat je moet weten over vloerverwarming tegels, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw project. We kijken naar verschillende aspecten, zoals het opstookprotocol, het risico van loskomende tegels en de maximale temperatuur die de tegels kunnen verdragen.

Vloerverwarming tegels: een goede combinatie

Vloerverwarming is een populaire verwarmingsmethode die steeds vaker wordt toegepast in woningen en commerciële gebouwen. Het biedt niet alleen comfortabele warmte, maar zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de ruimte. Bij het gebruik van vloerverwarming is het belangrijk om te kiezen voor geschikte tegels die deze warmte goed kunnen geleiden.

Keramische tegels zijn bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Ze hebben een hoge thermische geleidbaarheid, waardoor ze de warmte efficiënt kunnen verspreiden. Daarnaast zijn keramische tegels duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, waardoor ze perfect zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Het opstookprotocol: belangrijk voor behoud van kwaliteit

Als je besluit om vloerverwarming tegels te laten plaatsen, is het belangrijk om het opstookprotocol te volgen. Dit protocol zorgt ervoor dat de tegels geleidelijk worden opgewarmd, waardoor spanning en scheuren worden voorkomen. Het niet naleven van dit protocol kan leiden tot problemen, zoals loskomende tegels.

Het opstookprotocol begint met een voorzichtige temperatuurverhoging in de eerste week na installatie. De temperatuur wordt dan dagelijks met ongeveer 5 graden verhoogd totdat de maximale temperatuur is bereikt. Op deze manier krijgen de tegels voldoende tijd om aan de warmte te wennen en kunnen problemen worden voorkomen.

Het risico van loskomende tegels

Een veelvoorkomend probleem bij vloerverwarming is het loskomen van de tegels. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte hechting tussen de tegel en de ondergrond of onvoldoende uitzettingsvoegen. Het gebruik van geschikte vloerverwarming tegels kan dit risico minimaliseren.

Keramische tegels zijn over het algemeen minder gevoelig voor loskomende problemen dan andere soorten tegels, zoals natuursteen. Ze hebben een hoge hardheid en zijn bestand tegen temperatuurschommelingen, waardoor ze stevig op hun plaats blijven liggen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende uitzettingsvoegen worden aangebracht tijdens de installatie om spanning te voorkomen.

Maximale temperatuur en infrarood vloerverwarming

Bij het gebruik van vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met de maximale temperatuur die de tegels kunnen verdragen. Over het algemeen kunnen keramische tegels temperaturen tot 30 graden Celsius aan, maar dit kan variëren afhankelijk van het type tegel.

Als je kiest voor infrarood vloerverwarming onder tegels, moet je er rekening mee houden dat deze verwarmingsmethode hogere temperaturen kan genereren dan traditionele vloerverwarmingssystemen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen tegels geschikt zijn voor deze hogere temperaturen.

Tegel over tegel met vloerverwarming

Als je al tegels op de vloer hebt liggen en je wilt graag vloerverwarming installeren, is het mogelijk om nieuwe tegels over de bestaande te plaatsen. Dit kan een handige oplossing zijn om tijd en kosten te besparen bij een renovatieproject.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel de oude als de nieuwe tegels geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de hoogteverschillen die ontstaan door het plaatsen van extra lagen tegels.

Conclusie

Vloerverwarming tegels bieden een goede combinatie van comfort en efficiëntie. Keramische tegels zijn ideaal voor gebruik in combinatie met vloerverwarming vanwege hun hoge thermische geleidbaarheid en duurzaamheid. Het opvolgen van het opstookprotocol is essentieel om problemen, zoals loskomende tegels, te voorkomen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de maximale temperatuur die de tegels kunnen verdragen en eventuele hoogteverschillen bij het plaatsen van nieuwe tegels over bestaande tegels.

Als je op zoek bent naar vloerverwarming tegels, zorg er dan voor dat je kiest voor een betrouwbare leverancier die gespecialiseerd is in keramische tegels geschikt voor vloerverwarming. Op deze manier kun je genieten van een comfortabele en duurzame vloer die perfect past bij jouw verwarmingsbehoeften.

Zondag 31 maart en maandag 1 april 2024 open van 10u - 17u​